Hij was de tweede zoon. Wanneer een familie een zwart schaap nodig heeft zal Bouke dat wel zijn geweest. Over hem werd als regel ernstig gezwegen. Toch heb ik kunnen nagaan dat hij bij de spoorwegen werkte als machinist. Hij was getrouwd, maar de naam van de vrouw is niet bekend. Wel is bekend dat zij in haar jongere jaren een soort kamermeisje was geweest bij een welgestelde mevrouw en met name later goed met de fles wist om te gaan. Heeft Bouke die eigenschap van haar afgekeken? Is hij om andere reden ook aan de drank geslagen? Wij zullen dat wel nooit meer aan de weet komen. Door het veelvuldig te laat op het werk komen schijnt hij zijn baan kwijtgeraakt te zijn.
Het verhaal gaat dat Pake toen nog heeft ingegrepen en hem met een ticket en wat geld op een boot naar de Verenigde Staten heeft gezet. Dat moet rond 1910 zijn geweest. Verder ontbreekt van Bouke elk spoor hoewel ik zeker weet dat oom Wim met Bouke nog wel eens briefwisseling had. De brieven zijn bij het overlijden van Wim nooit gevonden. In zijn testament staat vermeld ” … mijn overleden broeder Bouke Hoff …” zodat mag worden aangenomen dat oom Wim ooit het bericht van overlijden moet hebben ontvangen.
Bouke had twee kinderen: de oudste was een dochter Ruurdina Grietje Hoff , het tweede kind was een zoon Anne Annes Hoff die op 1 mei 1908 in Eindhoven werd geboren.
Ik lees het verhaal over Ruurdsje – mijn grootmoeder – en Anne. Een hele hoop klopt, maar was ook erg pijnlijk voor de betrokkenen. Annes en Jinke zijn zoals ik het zien kan aan het eind van hun leven nog een laatste keer samen gelukkig geweest. Dat gun ik hen na harte. Ik heb hier in mijn keuken nog een tafel van hen staan. Nog een laatste aandenken. En ja de moeder van Ruurdsje en Anne, dat was moekes moeke. Haar naam, ja die weet ik ook, maar zij was te trots om grootmoeder te worden. Vandaar de naam moekes moeke. Zij heeft aan het Spaanse hof gewerkt. Dat ja, dat was haar keus en die respecteer ik. Hopelijk vult dit het verhaal aan.
Op 26-2-1910 is Bouke Hoff uitgeschreven uit Leeuwarden is hij met de ‘Noorddam’ naar Amerika gereisd. Hij werd ingeschreven op Ellis Eiland waar hij op 4 maart aankwam.
First Name: Bouke
Last Name: Hoff
Ethnicity: Holland, Dutch
Last Place of Residence: Leeuwarden, Holland
Date of Arrival: Mar 04, 1910
Age at Arrival: 34y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel: Noordam
Port of Departure: Rotterdam, Holland
Manifest Line Number: 0003
Als ik het goed lees zou hij in New York verblijven bij een vriend of voormalig huisgenoot met de naam A. Reeksma, 52 Hoodstreet, Paterson New Jersey. Is dat misschien Leeksma geweest, de naam van zijn stiefmoeder?
L.S.,
Omdat ik geïnteresseerd ben in personen, die vroeger uit Friesland emigreerden en eerst in Paterson aankwamen, heb ik zomaar op Google “Leeksma Paterson” ingetypt en dan verschijnen er 2 vermeldingen uit Cumulated Index Medicus, Volume 24 en nog andere vermeldingen. Ik kan echter niet ontdekken of die vermeldingen iets met Paterson uit te staan hebben. Bij gewoon “googelen” op Leeksma verschijnen er ook wat medische werken, maar dat zult u wel weten.
Succes met het verdere zoeken,
Rinse v/d Berg
Waar mijn vader niet de naam van de vrouw van Bouke wist is deze in de archieven duidelijk geworden. Het was Jantje Kuipers. Ingrid schrijft over haar. Het vermoeden dat Jantje Kuipers aan het Spaanse hof heeft gewerkt kan best een kern van waarheid hebben. Uit het bevolkingsregister lees je dat ze in 1897, een jaar of 24 oud, naar Madrid vertrok. In 1899 kwam ze terug en huwde Bouke kort daarna.
28-05-1875 Jantje Kuipers komt met haar familie uit Hallum
24-03-1897 Jantje Kuipers vertrekt naar Madrid (Spanje)
20-07-1899 Jantje Kuipers komt weer naar Leeuwarden en verhuis kort daarna (17-10-1899) naar Enschede.
24-07-1901 Jantje Kuipers en Bouke Hoff verhuizen van Nieuweschans naar Leeuwarden, Langemarktstraat W42 boven
13-02-1911 Jantje Kuipers van Woensel naar Leeuwarden, Bagijnenstraat K67 boven, naaister. Bouke is dan al weg.
11-8-1915 Ruurdina Grietje en Anne Annes gaan van Aalten naar Leeuwarden, Oosterkade B52.
15-4-1928 Jantje Kuipers woont in bij Wed Greben op A. Tulpenburg 19 in Leeuwarden
Wat een hele mooie site
Het beeld wordt steeds completer. Ik vond zijn dossier bij de Staats Spoorwegen. Daaruit haal ik deze informatie:
Op 22-03-1899 is Bouke als 24-jarige, voor wat het gezichtsvermogen betreft, goedgekeurd voor een job bij de Staats Spoorwegen. Bij zijn indiensttreding sprak hij gedeeltelijk Frans, Engels en Duits.
Zijn carrière bracht hem van Hengelo als Leerling conducteur (1899), Enschede (1899) waar hij als ambtenaar beëdigd werd als conducteur 2e klasse in vaste dienst, Nieuwe Schans (1900), Leeuwarden als conducteur 1e klasse (1901), Rotterdam (1906) en Eindhoven (1906).
Van 18-06-1906 tot en met 24-06-1906 heeft hij 6 dagen bijzonder verlof gekregen om aan zijn verplichting als dienstplichtig milicien-sergeant te voldoen. Het waren maar zes dagen.
In april 1908 heeft hij een boete van f. 6,60 gekregen, 3 dagen inhouding van salaris. Dit wegens dronkenschap buiten dienst waardoor hij verhinderd was zij volgende dienst waar te nemen. Op 10-08-1909 gebeurde dat nog eens maar dan in diensttijd. Op 26-11-1909 is hij eervol ontslagen.
Na zijn ontslag is hij naar Leeuwarden gegaan. Op 26-2-1910 is Bouke Hoff uitgeschreven uit Leeuwarden is hij met de ‘Noorddam’ naar Amerika gereisd.