Bouke Hoff (1875)

Hij was de tweede zoon. Wanneer een familie een zwart schaap nodig heeft zal Bouke dat wel zijn geweest. Over hem werd als regel ernstig gezwegen. Toch heb ik kunnen nagaan dat hij bij de spoorwegen werkte als machinist. Hij was getrouwd, maar de naam van de vrouw is niet bekend. Wel is bekend dat zij in haar jongere jaren een soort kamermeisje was geweest bij een welgestelde mevrouw en met name later goed met de fles wist om te gaan. Heeft Bouke die eigenschap van haar afgekeken? Is hij om andere reden ook aan de drank geslagen? Wij zullen dat wel nooit meer aan de weet komen. Door het veelvuldig te laat op het werk komen schijnt hij zijn baan kwijtgeraakt te zijn.

Het verhaal gaat dat Pake toen nog heeft ingegrepen en hem met een ticket en wat geld op een boot naar de Verenigde Staten heeft gezet. Dat moet rond 1910 zijn geweest. Verder ontbreekt van Bouke elk spoor hoewel ik zeker weet dat oom Wim met Bouke nog wel eens briefwisseling had. De brieven zijn bij het overlijden van Wim nooit gevonden. In zijn testament staat vermeld ” … mijn overleden broeder Bouke Hoff …” zodat mag worden aangenomen dat oom Wim ooit het bericht van overlijden moet hebben ontvangen.

Bouke had twee kinderen:  de oudste was een dochter Ruurdina Grietje Hoff , het tweede kind was een zoon Anne Annes Hoff die op 1 mei 1908 in Eindhoven werd geboren.

4 gedachten over “Bouke Hoff (1875)

 • 23 juli 2012 om 15:45
  Permalink

  Ik lees het verhaal over Ruurdsje – mijn grootmoeder – en Anne. Een hele hoop klopt, maar was ook erg pijnlijk voor de betrokkenen. Annes en Jinke zijn zoals ik het zien kan aan het eind van hun leven nog een laatste keer samen gelukkig geweest. Dat gun ik hen na harte. Ik heb hier in mijn keuken nog een tafel van hen staan. Nog een laatste aandenken. En ja de moeder van Ruurdsje en Anne, dat was moekes moeke. Haar naam, ja die weet ik ook, maar zij was te trots om grootmoeder te worden. Vandaar de naam moekes moeke. Zij heeft aan het Spaanse hof gewerkt. Dat ja, dat was haar keus en die respecteer ik. Hopelijk vult dit het verhaal aan.

  Beantwoorden
 • 8 oktober 2012 om 20:16
  Permalink

  Op 26-2-1910 is Bouke Hoff uitgeschreven uit Leeuwarden is hij met de ‘Noorddam’ naar Amerika gereisd. Hij werd ingeschreven op Ellis Eiland waar hij op 4 maart aankwam.

  First Name: Bouke
  Last Name: Hoff
  Ethnicity: Holland, Dutch
  Last Place of Residence: Leeuwarden, Holland
  Date of Arrival: Mar 04, 1910
  Age at Arrival: 34y Gender: M Marital Status: M
  Ship of Travel: Noordam
  Port of Departure: Rotterdam, Holland
  Manifest Line Number: 0003

  Als ik het goed lees zou hij in New York verblijven bij een vriend of voormalig huisgenoot met de naam A. Reeksma, 52 Hoodstreet, Paterson New Jersey. Is dat misschien Leeksma geweest, de naam van zijn stiefmoeder?

  Beantwoorden
 • 16 juli 2015 om 21:34
  Permalink

  Waar mijn vader niet de naam van de vrouw van Bouke wist is deze in de archieven duidelijk geworden. Het was Jantje Kuipers. Ingrid schrijft over haar. Het vermoeden dat Jantje Kuipers aan het Spaanse hof heeft gewerkt kan best een kern van waarheid hebben. Uit het bevolkingsregister lees je dat ze in 1897, een jaar of 24 oud, naar Madrid vertrok. In 1899 kwam ze terug en huwde Bouke kort daarna.

  28-05-1875 Jantje Kuipers komt met haar familie uit Hallum
  24-03-1897 Jantje Kuipers vertrekt naar Madrid (Spanje)
  20-07-1899 Jantje Kuipers komt weer naar Leeuwarden en verhuis kort daarna (17-10-1899) naar Enschede.
  24-07-1901 Jantje Kuipers en Bouke Hoff verhuizen van Nieuweschans naar Leeuwarden, Langemarktstraat W42 boven
  13-02-1911 Jantje Kuipers van Woensel naar Leeuwarden, Bagijnenstraat K67 boven, naaister. Bouke is dan al weg.
  11-8-1915 Ruurdina Grietje en Anne Annes gaan van Aalten naar Leeuwarden, Oosterkade B52.
  15-4-1928 Jantje Kuipers woont in bij Wed Greben op A. Tulpenburg 19 in Leeuwarden

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

wp-puzzle.com logo